Warning: Declaration of c5_responsive_nav::start_lvl($output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/customer/www/welkeverzekeringafsluiten.nl/public_html/wp-content/themes/clickbump/functions_public.php on line 757

Warning: Declaration of c5_responsive_nav::end_lvl($output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/customer/www/welkeverzekeringafsluiten.nl/public_html/wp-content/themes/clickbump/functions_public.php on line 761

Warning: Declaration of c5_responsive_nav::start_el($output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /home/customer/www/welkeverzekeringafsluiten.nl/public_html/wp-content/themes/clickbump/functions_public.php on line 765

Warning: Declaration of c5_responsive_nav::end_el($output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL) in /home/customer/www/welkeverzekeringafsluiten.nl/public_html/wp-content/themes/clickbump/functions_public.php on line 778
Aansprakelijkheidsverzekering
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/welkeverzekeringafsluiten.nl/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 2740

Welke Verzekering Afsluiten

Tagline: Customize at (Settings > Tagline)

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Nee; maar wel handig bij dure ongelukken.Je staat er vaak niet bij stil maar een ongelukje is zo gebeurd. Stel je dochter botst met haar fiets op een geparkeerde auto. Je zoon schiet met een bal de ruit van de buren stuk. Of nog erger tijdens een zware storm vliegen de dakpannen in het rond en belanden op auto’s en mensen. Dan is het een rustig gevoel als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten.

aansprakelijkheidsverzekering verplichtEen aansprakelijkheidsverzekering verplicht afsluiten? hoeft niet in Nederland. Toch hebben heel veel Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering particulieren in hun verzekeringspakket zitten. Ook wel logisch want stel je brengt iemand schade toe of door jou toedoen raakt iemand gewond. Dan is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren onmisbaar om de (hoge) kosten te dekken.

Tip: Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering particulieren, niet verplicht, maar wel aan te raden!

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Ben je aansprakelijk gesteld voor schade die jij of je gezinsleden hebt veroorzaakt aan andermans eigendommen zoals een auto, of erger je hebt een persoon ernstig letsel bezorgd. Dan kun je zomaar duizenden zo niet tienduizenden euro’s schadevergoeding moeten betalen. Voor de meeste mensen zijn dit kosten die ze niet zomaar kunnen betalen.

Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is dus niet verplicht, maar dit is wel een verzekering die je behoedt voor hoge kosten.Zoals hierboven een aansprakelijkheidsverzekering verplicht afsluiten? Nee; maar aan te raden om niet verrast te worden door hoge kosten.

Geen uitbetaling uit Aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Auto ongelukEen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is dus verstandig, om gedekt te zijn tegen kosten als je schade aanbrengt aan “voertuigen, producten, gebouwen” en mensen. Maar deze dekking geldt alleen als er niet bewust en met opzet schade is veroorzaakt.

Ook als je onder invloed van drugs, alcohol of andere ‘bedwelmende’ stoffen ongelukken en schade veroorzaakt zal de verzekeraar moeilijk doen bij het dekken van de kosten.

Tip: Bij opzet en onder invloed van ‘bedwelmende’ stoffen zullen de meeste verzekeraars de veroorzaakte schade en daarmee samenhangende kosten niet vergoeden.

Kosten aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is één van de goedkopere verzekeringen die je beslist nodig hebt. De kosten aansprakelijkheidsverzekering variëren per verzekeraar, afhankelijk van de omvang van het gezin variëren de premies uiteen van €20,- tot €62,- per jaar.

Tot welk bedrag zijn de kosten verzekerd, ook hier verschilt dit per verzekering en verzekeraar. Globaal gezien vergoeden de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen een bedrag dat varieert van €0,5 miljoen tot €2,5 miljoen schade. De meeste mensen die een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, kiezen voor een verzekerd bedrag van €1 miljoen. Over het algemeen ben je dan goed verzekerd.

Tip: Met een verzekerd bedrag van €1 miljoen ben je goed gedekt tegen hoge kosten die je onverhoopt veroorzaakt.

Tip: We adviseren om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zonder of met een zo laag mogelijk eigen risico. De kosten aansprakelijkheidsverzekering zijn al laag, dus een korting levert maar heel weinig op.

Schade verhalen? Wie betaald de kosten.

aansprakelijkheidsverzekering verplichtJe hebt schade geleden en wilt de kosten verhalen op de veroorzaker, op zich geen probleem als deze veroorzaker een aansprakelijkheidsverzekering particulieren heeft. Maar wat nu als de veroorzaker niet verzekerd is en ook te weinig geld heeft om de kosten te betalen. Er is namelijk bij aansprakelijkheidsverzekeringen niet zoiets als het “waarborgfonds autoschade” er is geen algemeen fonds waar schades uit worden betaald die niet te verhalen zijn.

Je kunt nog een gang naar de rechter maken om beslag te laten leggen op zijn of haar huis of banktegoed. Maar als er niets te halen valt, dan zul je zelf de schade moeten betalen en heb je grote pech.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? – Welke schades zijn gedekt!

Net als bij andere verzekeringen dekt de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet zonder meer alle schades die per ongeluk veroorzaakt zijn door verzekerde of één van de gezinsleden.

Voorbeelden:

Geen dekking uit aansprakelijkheidsverzekering.

Hier vind je situaties van schades waarvan je vaak denkt die zullen wel gedekt zijn door de aansprakelijkheidsverzekering maar dat is niet altijd het geval.

1. Camera van partner valt op straat.

camera stukJe loopt op een braderie en je verliest je evenwicht, en daardoor sla je het fototoestel van je vrouw uit haar handen. Het fototoestel valt op de grond en is onherstelbaar defect. Je zult denken deze schade claim ik bij de verzekeraar. Helaas zullen de meeste verzekeraars deze kosten niet betaald, omdat gezinsleden op dezelfde polis staan. En schade aan eigendommen van een medeverzekerde is niet gedekt. Twee aansprakelijkheidsverzekeringen afsluiten heeft ook geen zin, omdat gezinsleden die samenwonen uitgesloten zijn van dekking.

2. Kind maakt bij vriendje thuis iets kapot

Je zoontje maakt per ongeluk bij een vriendje thuis iets kapot. Het is voor de goede verhoudingen te hopen dat niet de dure nieuwe spelcomputer vernield is door je kind, want de ouders van het vriendje zullen zelf de nieuwe moeten betalen. In dit geval ben je namelijk niet aansprakelijk voor de schade die is toegebracht door je kind.

Door je kind in hun huis te laten spelen, aanvaarden de ouders van het vriendje het risico dat je kind tijdens het spelen iets stuk maakt. Als je zelf een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten met een zogeheten logeer- en oppasclausule hebt, is het wel mogelijk om de schade te verhalen. Een aantal verzekeraars biedt deze clausule aan bij een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

3. Tijdens de verhuizing van vrienden beschadig je iets.

In het verleden zou de aansprakelijkheidsverzekering niets uitkeren als je bij een vriendendienst schade zou veroorzaken. Maar alle aansprakelijkheidsverzekeringen particulieren hebben inmiddels een vriendendienst clausule. Dat betekent dat de aansprakelijkheidsverzekering nu wél uitkeert, ook al is het risico dat je iets stukmaakt eigenlijk voor degene die wordt geholpen.

Bij de meest aangeboden verzekeringen zit een maximum aan het bedrag dat je in het kader van een vriendendienst kunt claimen bij de verzekering. Deze lopen uiteen van €1000 tot €25.000. Als je iemand helpt met verhuizen, wees dan extra voorzichtig met de duurdere spullen.

4. In het vakantiehuisje het strijkijzer laten vallen

Schade aan zaken die je gebruikt ‘uit hoofde van een huurovereenkomst’ is standaard uitgesloten van dekking door de aansprakelijkheidsverzekering. Dus ook (de inboedel van) een gehuurd vakantiehuisje. Het kapot gevallen strijkijzer kun je dus niet verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering, maar vaak wel op de reisverzekering. Bijna alle aanbieders maken een uitzondering voor brandschade aan een vakantiehuisje. Een aantal verzekeraars biedt ook dekking voor waterschade door water uit leidingen en of daarop aangesloten toestellen of de centrale verwarming.

5. Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor elektrische fiets.
De elektrische fiets – er rijden er inmiddels honderdduizenden van in Nederland – is volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een motorrijtuig, maar het is niet verplicht om er een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor af te sluiten, zoals wél voor brommers, auto’s en motoren.Binnen de aansprakelijkheidsverzekering particulieren zijn auto’s, motoren en brommers uitgesloten van dekking. Maar de elektrische fiets valt wel onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering particulieren, al staat dat niet altijd standaard in alle voorwaarden bij een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

6. Je huis staat al een poos leeg
De top-3 van schade die te maken heeft met je huis betreft waterschade door een gesprongen waterleiding, schade door overgeslagen brand naar de buren en schade aan andermans auto door een weggewaaide dakpan. Als je oude huis meer dan een jaar leeg staat, loop je bij een aantal verzekeraars het risico dat de schade die door dat huis veroorzaakt wordt, niet langer gedekt is door de aansprakelijkheidsverzekering.

Gerelateerde artikelen Aansprakelijkheid
Back to Top